divendres, 25 de març del 2016

Gràcies Johan Cruyff



Cruyff, a banda de ser un dels millors futbolistes nascuts a Europa, ha estat un home capaç de canviar una història perdedora del FC  Barcelona, per convertir-lo amb un equip guanyador que practica un dels millors futbols d’avui en dia.

Persones com l’expresident Sandro Rosell, que li va retirar el títol de president honorífic del Barça, haurien de demanar perdó públicament per haver volgut destruir un mite del barcelonisme.



 Ha mort Johan Cruyff. Aquesta és la trista notícia que ens va deparar el dia d’ahir. Un càncer de pulmó va acabar amb la seva vida als 68 anys. La notícia es va escampar ràpidament pels ambients futbolístics propers al Barça, però també per tot el món del futbol. Cruyff va triomfar com a futbolista, com a entrenador i com a home reconegut per les seves idees futbolístiques i la seva aportació al futbol modern, que es poden resumir en alguna frase que ha fet història “si tu tienes el balón, no lo tiene el contrario”  que d’una manera molt senzilla posa de manifest la seva manera d’entendre el futbol: la possessió de la pilota com a element clau per evitar que el contrari et faci gols, el robar la pilota ràpidament per evitar els contraatacs del contrari quan has perdut  la possessió de la pilota, el obrir el camp al màxim per tal de crear espais entre la defensa contrària, etc. Un filòsof del futbol que ha demostrat en la pràctica, que la seva filosofia era una bonita manera de guanyar, amb un futbol d’atac brillant que agrada als amants del bon futbol.

Cruyff ha tingut dues etapes al Barça. La primera com a futbolista, en la que destaca un  fabulós gol marcat al Camp Nou a Reina, porter de l’Atlético de Madrid, que li va merèixer el sobrenom de “l’holandès volador” i la gran i històrica victòria del Barça al camp del Real Madrid per 0-5.  Aquests dos fets estan per sobre dels trofeus guanyats pel Barça en l’època de Johan Cruyff futbolista. Tanmateix la millor aportació de Cruyff al Barça estava per arribar. Es va produir en l’etapa de Cruyff entrenador, on entre moltes aportacions ja comentades més amunt hi ha  des d’una vessant anecdòtica la invenció del “rondo” en els entrenaments, que servia per millorar molt el control de la pilota per part dels futbolistes, i fer-ho d’una manera divertida. En el seu haver, la primera copa d’Europa de la història del Barça.

Amb Cruyff a la banqueta el Barça va guanyar la seva primera Champions a Wembley contra la Sampdòria italiana, i allà va quedar consolidada una nova manera  d’entendre el futbol. A partir d’aquell moment Cruyff va passar a ser una icona del barcelonisme admirada i respectada per tothom. La seva pèrdua ha commocionat als barcelonistes i les mostres de condol estan arribant des de tot el món per deixar constància del respecte que Cruyff s’havia  sabut guanyar.

Tanmateix, a casa nostra, hi ha algun personatge que s’hauria de sentir avergonyit pel tracte que va dispensar a Johan Cuyff. Em refereixo a un dels presidents més nefasts en la historia del Barça, el Sr. Sandro Rosell.  En l’època de Laporta a la presidència del Barça, la junta directiva ve decidir atorgar amb tot mereixement el títol de president honorífic del Club a Johan Cruyff. Una de les primeres coses que va fer Sandro Rosell quan al seu torn va assumir al presidència del Barça va se retirar aquest títol a Johan Cruyff amb l’excusa de que aquesta figura de president honorífic no figurava en els estatuts del Club. Sandro Rosell és una mala persona, un mal gestor, i ha estat un president pèssim pel Futbol Club Barcelona. Com a mínim, en aquests tristes circumstàncies hauria d’assumir públicament el seu error i demanar públicament perdó ala socis del Barça per haver comés aquest ultratge a la figura de Johan Cruyff que ho ha donar tot per contribuir a fer del Barça el millor Club del món.

La gent blaugrana ha començat a desfilar per l'espai que el Club ha organitzat al Camp Nou, i tot i ser setmana santa, amb milers de barcelonins fora de la ciutat, la presència de persones ha estat incessant. L'espai habilitat pel Club restarà obert fins dimarts quan es compta amb la presència de la plantilla del primer equip, que com és sabut en aquests moments es troba repartida per mig món, com a conseqüència dels compromisos amb les respectives seleccions. La família de Johan Cruyff també serà present en els actes de cloenda d'aquesta manifestació de dol col·lectiva duta a terme per tots aquells que han admirat i respectat a Cruyff, entre els que no hi ha faltat la més alta representació del Real Madrid.    


Descansi en pau Johan Cruyff, que estarà sempre en la memòria dels bons barcelonistes, com ho estan Samitier, Cesar, Kubala, i molts d'altres.               








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada